Facultatea de Drept este instituția de învățământ superior care oferă studenților o educație juridică. Durata anilor de studiu la programul de licență este de 4 ani, iar pentru cel de masterat este de 2 ani.
După absolvirea Facultății de Drept, există multe opțiuni de carieră. Poți alege să fi un avocat profesionist, lucrând la o firmă sau chiar să îți deschizi propria firma de avocatură. Pe lângă meseria de avocat, mai există câteva domenii de carieră care îți vor atrage atenția. Îți voi prezenta mai jos câteva dintre acestea:
- Magistrat (judecător sau procuror) – pentru această meserie va trebui să te înscrii la „Institutul Național al Magistraturii”, iar după terminarea primului an, în funcție de ordinea mediile tuturor studenților și cu numărul de locuri disponibile, îți vei alege postul dorit;
- Notar public – pentru a profesa în acest domeniu trebuie să fi absolvit studiile universitare de licență la specializarea „Științe juridice” sau doctoratul, iar apoi trebuie să devi membru al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România și al Camerelor Notarilor Publici.
- Consilier juridic – deloc diferit de orice altă meserie din domeniul juridic, pentru a profesa ca și consilier juridic trebuie să parcurgi un curs de pregătire de doi ani și să participi la examenul final. Ca și consilier juridic te vei axa mai mult pe consultații și cereri din orice domeniu al dreptului;
- Executor judecătoresc – acesta se ocupa de evacuări, cu ajutarea celor care au fost jefuiți (îi repun în drepturi), comunică actele de procedură, etc. Pentru a ajunge să profesezi ca și executor judecătoresc, trebuie să fi licențiat în drept, să ai o experiență de aproximativ 5 ani ca și judecător, procuror sau avocat, iar apoi să participi la examenele necesare acestui domeniu;
- Grefier – pentru a profesa în acest domeniu trebuie să te înscrii la Școala Națională de Grefieri care durează durează o jumătate de an. Un grefier se ocupă cu înregistrarea dezbaterilor din instanță, redactează hotărârile și întocmește, păstrează și comunică actele de procedură;
- Mediator – acesta se ocupă cu soluționarea conflictelor, atunci când părțile nu pot ajunge la un numitor comun. Pentru acest domeniu ai nevoie de o perioadă de cel puțin 3 ani de vechime în muncă și să urmezi cursul de formare al Consiliului de mediere.
Studiază dreptul în România
Cel mai des se aude că Facultatea de Drept este printre cele mai grele, în care va trebui să alegi între lucrurile profesionale și personale, lucru care nu este adevărat.
Într-adevăr, aceasta facultate te va pune la încercare. Prima sesiune o să fie grea, dar dacă este visul tău să studiezi la această facultate, atunci vei avea motivația necesară să treci cu bine peste ea. Vei avea timp și să te distrezi și să creezi legături, care pe viitor îți vor fi benefice chiar și în carieră, pentru a crea parteneriate.
Dacă te-ai gândit să studiezi dreptul în România, atunci aceasta este alegerea potrivită. România este țară care oferă studenților străini oportunitatea de a duce un stil de viață la costuri accesibile combinat cu taxele mici pentru studiu. Aici vei întâlni cele mai bune facultăți care îți te vor ajuta la împlinirea scopului tău final.
Iată un top 5 al facultăților unde poți studia dreptul în România, cu câteva informații despre procesele de admitere (aceste criterii se pot schimba anual) :
1. Universitatea din București - Facultatea de Drept
Universitatea din București (UniBuc) a fost fondată în anul 1864, de către Alexandru Ioan Cuza, fiind a doua instituție de învățământ superior de stat din România. Este compusă din 19 facultăți și dintr-o comunitate numeroasă de studenți și profesori.
Fiind printre cele mai bune universități din țară, este de înțeles că Facultatea de Drept din cadrul ei este la fel de prestigioasă ca aceasta și este și printre cele mai vechi facultăți ale acestei instituții de învățământ superior. Facultatea este adaptată la cele mai moderne cerințe ale învățământului, oferindu-le o pregătire de top studenților săi.
Facultatea de Drept este alcătuită din programele universitare de licență (cu formele de învățământ cu frecvent – IF și învățământ la distanță – ID), masterat și școală doctorală. Pentru programul de masterat se regăsesc următoarele domenii: dreptul afacerilor; cariera judiciară; drept privat; dreptul muncii, relații de muncă și industriale; drept internațional public; dreptul Uniunii Europene; Științe penale; Drept fiscal; Achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat; Dreptul noilor tehnologii (limba engleză); Dreptul și guvernanta afacerilor europene și internaționale (limba franceză); Arbitrajul internațional (limba engleză) și Dreptul urbanismului și al amenajării teritoriului.
Examenul de admitere la Facultatea de Drept constă în 3 examene la limba română, economie și gândire critică. Această structură se respectă pentru ambele forme de învățământ.
2. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași - Facultatea de Drept
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este prima instituție de învățământ superior înființată în România, care îi poartă numele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Țării Românești și a Moldovei.
Facultatea de Drept face parte din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și oferă programele de studiu de licență, masterat și doctorat. Pentru studiile de licență și masterat se regăsesc formele de învățământ cu frecvența și cu frecvență redusă.
Tot pentru studiile universitare de masterat se regăsesc următoarele domenii dintre care poți alege: Drept (cu subdomeniile Drept european, Drept european cu sediul în Republica Moldova, Științe penale, Criminalistică, Cariera judiciară și Jurisdicții speciale) cu formă de învățământ la zi; Economie și afaceri internaționale (Dezvoltare regională; Studii europene) la forma de învățământ cu frecvență redusă și Relații internaționale și studii europene (Studii europene și vecinătate estică în limba engleză) cu formă de învățământ cu frecvență.
Admiterea constă în participarea la un test la Limba română (nota minimă să fie 5) care valorează 50%, iar încă 50% media examenului de bacalaureat. Pentru cetățenii străini care vor să să înscrie la cursurile în limba română, aceștia trebuie să participe înainte la cursurile anului pregătitor pentru limba română și să își echivaleze actele de studiu.
La programele de studii în limbi străine admiterea constă în participarea la un examen de cunoștințe lingvistice, iar persoanele care care provin din țări unde limba oficială este cea testată, sunt excluse din participarea la cest test, arătând ca și dovadă documente școlare precedente.
3. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca - Facultatea de Drept
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, are o istorie bogată. Inițial a fost fondată că „Academia Claudiopolitană” în anul 1581, iar de atunci instituția a suferit mai multe schimbări din punct de vedere structural și educațional.
Facultatea de Drept funcționează încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea și foarte mult timp și-a desfașurat cursurile în limba latină, germană și maghiară. Din anul 1919, cursurile au început să fie predate în limba română. După anul 1989, Facultatea de Drept s-a dezvoltat continuu, făcând multe schimbări de structură și începând și predarea cursurilor în limbi de circulație internațională și colaborând cu universități europene și americane.
Facultatea este formată din programul de studii universitare de licență cu durata de 4 ani (cu formă de învățământ cu frecvența și cu distanță în limba română), studii universitare de masterat și doctorat. Pentru programul de masterat există mai multe programe din care poți alege, precum: Instituții de drept privat, Științe penale și criminalistică, Dreptul european și dreptul național al afacerilor, Drept privat al Uniunii Europene (limba maghiară), Drept privat comparat (limba franceză), Dreptul internațional și comparat al afacerilor (limba engleză).
La fel și pentru programul de doctorat, există mai multe domenii pe care vei putea să le studiezi: Drept civil; Drept comercial; Drept penal; Drept procesual penal; Drept roman și Drept administrativ.
Pentru proba de admitere vei avea de rezolvat un test care îți va verifica raționamentul logic și valorează 50% din media admiterii, iar încă 50% reprezintă media la examenul de bacalaureat (sau acte echivalente).
4. Universitatea din Craiova - Facultatea de Drept
Universitatea din Craiova (UCv) este o instituție de învățământ superior de stat, fondată în anul 1947, de Regele Mihai I, fiind formată la început doar din 4 facultăți. În timp, aceasta a evoluat, adăugând în componența să facultăți de profil universitar: agronomic, tehnic și economic.
Facultatea de Drept din cadrul Universității din Craiova este formată din programele de studiu de licență, masterat și doctorat, oferindu-le studenților o pregătire în funcție de cerințele pieței muncii.
La această facultate admiterea este formată din conscurs de dosare (media examenului de bacalaureat).
5. Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Drept
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este înființată în anul 1962, fiind una dintre cele mai remarcabile instituții de învățământ superior din România, având o istorie bogată. De-a lungul timpului și-a întărit reputația prin prisma programelor recunoscute la nivel internațional, cu accent pe educația și formarea noilor studenți.
Facultatea de Drept este organizată în trei programe universitare de studiu:
- Licență – care oferă cursuri la formele de învățământ cu frecvența și cu frecvență redusă. Este format din două departamente pentru cei 4 ani de studiu: „Departamentul de Drept Privat” și „Departamentul de Drept Public”. În plus există și specializarea „Drept european și internțional (bilingv română-engleză) la forma de învățământ cu frecvență;
- Master – programul de masterat este format din discipline care te vor ajuta să îți perfecționezi aptitudinile, precum: Dreptul afacerilor, Științe penale, Drept fiscal, Drept administrativ, Dreptul Uniunii Europene, Cariera judiciară;
- Școală doctorală – această dezvoltă toate cunoștințele teoretice dobândite în subdomenii de specializare.
Taxe de studiu pentru a studia dreptul în România
Dacă vrei să studiezi dreptul în România, taxele ar trebui să fie printre cele mai importante aspecte. Chiar dacă acestea sunt cele mai accesibile din Europa, trebuie să vezi care dintre ele se potrivește cel mai bine cu bugetul tău.
Taxele variază în funcție de țară din care vii. În unele cazuri, pentru cetățenii din statele UE, SEE și Confederația Elvețiană se aplică aceleași taxe că și cetățenilor români, iar pentru cetățenii din statele non-UE, fiind taxe diferite. Există și situația în care taxele pentru cetățenii români să fie separată de restul taxelor, iar cetățenii statelor UE, SEE, non-UE și ai Confederației Elvețiene vor beneficia de taxe asemănătoare sau chiar diferite.
La unele facultăți, taxa diferă în funcție de anul universitar sau de forma de învățământ pe care o alegi, iar aceasta se plătește în 3- 4 tranșe. În alte cazuri, taxa este împărțită pe lunile de studiu, fiind o sumă fixă pentru fiecare plată.
Sumele variază între 3.200 – 6.000 LEI și 1.980 – 3.000 EURO, iar pe lângă acestea se adăuga și taxele de înscriere la concursurile de admitere și taxe care apar pe parcursul anilor.
La fe că și la criteriile de admitere, și taxele de studiu se pot schimba anual, pot scădea sau crește și este important să verifici și site-urile facultăților.
An pregatitor de limba romana si cursuri in limbi straine
Dacă vrei să studiezi dreptul în România, sigur te va interesa să știi că universitățile din țară le oferă studenților străini șansă de a se integra mai bine, punându-le la dispoziție un an pregătitor de limba română unde aceștia vor învăța elemente de bază ale limbii române și termeni de specializare pentru domeniul ales.
Acest curs durează un an, iar după aceea te poți înscrie la facultate. Certificatul pe care îl vei obține după terminarea programului îți va fi de ajutor atunci când vei vrea să te înscrii să studiezi dreptul în România.
Pe lângă acest program, unele facultăți oferă cursuri în limbi străine studenților străini pentru a le ușura anii de studiu. Cele mai des întâlnite sunt limba engleză și franceză, iar acestea se regăsesc în cadrul anumitor discipline.
E greu să te decizi unde să studiezi, mai ales când vine vorba să o faci într-o țară străină. Dacă vrei să studiezi dreptul în România, atunci noi te vom ajuta să alegi facultatea potrivită pentru tine. Anii pe c are îi petreci la facultate ar trebui să fie de neuitat, să îți creezi amintiri și prietenii de care să te bucuri toată viața.