Romania, bucharest
+40 (754) 505 488

STUDIAZĂ MEDICINA DENTARĂ ÎN ROMÂNIA

Medicina dentară sau Stomatologia, este un domeniu științific care se ocupă cu diagnosticarea și prevenirea bolilor din zona cavității orale și al sistemului oro-maxilo-facial al corpului uman. Termenul de ,,stomatologie” a apărut prin îmbinarea cuvintelor provenite din limba latină: ,,stoma” care înseamnă ,,gură” și ,,logos” care înseamnă ,,știință”.

După terminarea facultății de Medicină, care durează 6 ani, pentru a te spcialializa e o anumită ramură trebuie să urmezi studii de specialitate cu o durată între 3-6 ani. Astfel, în funcție de înclinațiile pe care le ai, poți să te specializezi în: chirurgie dento-alveolară, ortodonție și ortopedie dento-facilă, endodonție, parodontologie, pedodonție (care se ocupă de sănătatea dentară a copiilor), protetică dentară, chirurgie stomatologică și maxilo-facială, stomatologie generală.

Dentist

Studiază Medicina Dentară în România

Dacă vrei să vii special pentru a studia medicina dentară în România, atunci trebuie să șii că ai facut o alegere bună, deoarece este una dintre țările cu cei mai mulți absolvenți de medicină dentară, rata de succes fiind de 100%. În anul 2020, numărul medicilor stomatologi a crescut cu aproximativ 10% față de anii precedenți, majoritatea alegând să rămână în zonele urbane ale țării, chiar dacă este câte un cabinet la fiecare colț de bloc.

Cu pași mici, alegerea studierii medicinei dentare în România a devenit tot mai populară printre studenții străini, iar instituțiile de învățământ superior sunt și ele recunoscute internațional. Mai jos voi începe să îți spun câteva lucruri despre studiul în România în domeniul stomatologic.

Pentru a te putea înscrie Facultatea de Medicină Dentară, este recomandat să urmezi un liceu cu profil real unde se pune accentul pe științe exacte, precum matematică, biologie, chimie, biologie și fizică. În cazul în care nu ai studiat în România și vreisă urmezi Facultatea de Medicină Dentară, trebuie să aduci acte care să echivaleze studiile.

Pentru a te înscrie la Facultatea de Medicină Dentară, trebuie să ai un dosar care să conțină o copie valabilă a pașaportulu și acte care pot fi echivalate cu diploma de absolvire a liceului.

Alte documente care îți pot fi de ajutor la admitere sunt certificate de participare la voluntariate, scrisori de recomandare, diplome de la participarea la olimpiate naționale și internaționale cu locurile I, II, III.

Opțiunea de a studia medicina dentară în România este printre cele mai accesibile și când vine vorba de bugetul alocat pentru studii, deoarece învățământul din țara noastră este mult  mai accesibil comparativ cu alte țări din Europa.

Orașe și Universități de Medicină din România

Îți voi prezenta câteva din opțiunile din care vei putea alege dacă vrei să studiezi medicina dentară în România, începând cu inima țării, București și ce facultăți de stomatologie vei găsi aici.

În capitala țării vei găsi două dintre cele mai recunoscute facultăți de medicină dentară, unde vei avea parte de o experiență inedită, vei cunoaște oameni care te vor ajuta pe parcursul tău academic și îți vei dezvolta aptitudini profesionale benefice postului de medic dentar.

Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila" din București - Facultatea de Stomatologie

Situată în capitala României, UMF Carol Davila este printre primele universități de prestigiu din țară. Se află pe locul 212 din Europa și pe locul 594 din lume. Această facultate este împărțită în trei departamente, toate purtând aceeași denumire, fiind împărțite pe discipline.

Primul departament se numește ,,Departamentul Stomatologie I” în care vei avea următoarele domenii: Protetică dentară în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, Terapie implanto-protetică, Pediatrie în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Gr.Alexandrescu”, Morfologia dinților, arcadelor dentare și materiale dentar, Tehnologia protezelor dentare, Reabilitare orală, Anatomie, Biofizică, Genetică, Psihiatrie și Psihologie și Biochimie și acestea sunt predate de diferiți profesori universitari cu titlu de doctor.

,,Departamentul Stomatologie II”  este cel de-al doilea departament din cadrul Facultății de Stomatologie și este compus din materiile următoare:  Anatomie patologică, Microbiologie, Endocrinologie, Igienă, Fizioterapie, Sănătate publică, Histologie, Științe comportamnetale, Metodologia cercetării științifice – ergonomie, O.R.L. – Spitalul Clinic „Sf.Maria”, Radiologie dentară și generală – Spitalul Universitar de Urgență București, Medicină Legală și Bioetică, Dermatologie – Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”,  Chirurgie și anestezie generală – Spitalul Clinic de Urgență „Sf.Ioan”, Parodontologie – Spitalul Universitar de Urgență București, Prevenție Oro – Dentară, Chirurgie Oro Maxilo-Facială, etc.

Ultimul departament denumit ,,Departamentul Stomatologie III” este format la fel din câteva discipline precum Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială, Patologie orală  în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, Pedodonție, Odontoterapie restauratoare, Estetică în medicină dentară, acestea având cursuri de practică în cadrul Spitalului Universitar De Urgență București. Ale domenii din acest departament sunt următoarele: Neurologie în cadrul Institutului Clinic Fundeni, Oftalmologie, Fiziologie, Embriologie, Boli Infecțioase cu practică la  Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”,  Informatică Medicală și Biostatistică, Sănătate orală și stomatologie comunitară.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova – Facultatea de Medicină Dentară

Aflată pe locul 367 din Europa, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Craiova este printre cele mai bune instituții de învățământ superior din România, care este concentrată pe modelarea studenților pentru a îi forma pentru viață și pentru piața muncii.

În componența sa se regăsesc programele de studiu de licență și masterat. La programul de licență vei regăsi specializări în ,,Medicină Dentară” (cu predare în limba română și în limba engleză) și ,,Tehnică Dentară”. Iar în programul de masterat se regăsește specializarea ,,Restaurări protetice cu sprijin implantar”.

Dacă alegi să studiezi să studiezi la această facultate de medicină dentară, sigur vei fi interesat să afli că aceasta este formată din două departamente care sunt compuse din diferite discipline. ,,Departamentul 1″ este format din Medicina Generală, Protetică Dentară, Reabilitare Orală, Tehnologia Protezelor, Morfologia Sistemului Stomatognat Și Materiale Dentare. Cel de-al doilea departament, numit ,, Departamentul 2″ este alcătuit din materiile următoare: Edodonție, Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Odontoterapie, Ortodonție, Pedodonție, Prevenție Oro-Dentară, Patologie Orală, Paradontologie și Santate Orală.

Cu ajutorul ofertelor Facultății de Medicină Dentară, absolvenții își pot continua studiile cu ajutorul studiilor doctorale, rezidențiate și programe postuniversitare

Universitatea De Medicină Și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Din Cluj-Napoca – Facultatea de Medicina Dentară

Dacă vrei să studiezi medicina dentară în România, atunci această universitate este printre cele mai bune alegeri pe care le vei face, deoarece este printre instituțiile de învățământ superior de top cu specializarea în medicină dentară din țară. În plus se află pe locul 209 din Europa și pe locul 589 din lume.

Programul de studii universitare de licență este alcătuit din specializarea ,, Medicină Dentară” cu durata cursurilor de 6 ani și ,,Tehnică Dentară” cu o durată de 3 ani. În plus, în cadrul Facultății de Medicină Dentară vei avea parte de cursuri predate în limba română, limba engleză și limba franceză.

Programul de studii universitare de masterat are o specializare mai deosebită, numită ,,Medicină Dentară Judiciară” și care pregătește profesioniști în rezolvarea cazurilor de malpraxis (eroare profesională) în medicina dentară. Acest domeniu se regăsește doar în cadrul Universității De Medicină Și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” Din Cluj-Napoca, care este și singura din țară care are o astfel de specializare.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palada” din Târgul Mureș – Facultatea de Medicină Dentară

Aflată pe locul 341 în Europa, UMFST G.E. Palade este o instituție de învățământ superior care se axează pe performanța academică a studenților săi, pregătindu-i pentru piața muncii.

Pentru studiile de licență, universitatea oferă patru programe de studiu precum medicina dentară ( cu predare în limba română și maghiară) , medicină dentară cu predare în limba engleză ,ambele cu durata studiilor de 6 ani, tehnică dentară și tehnicădentară cu o extensie în Bistrița cu o durată a cursurilor de 3 ani. Toate acestea sunt la forma de învățământ cu frecvență.

Pentru programul universitar de masterat se regăsește specializarea ,,Reabilitare orală estetică” care se întinde pe o durată de 1 an, cu predare în limba română și forma de învățământ cu frecvență.

dentist

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași – Facultatea de Medicină dentară

Această universitate este plasată pe primul loc conform ,,EduRank”, aflându-se pe locul 198 în Europa și pe locul 566 din lume. Oferă programele de studii de licență care este format din specializările: Medicină dentară cu predare în limba engleză, română și franceză, cu durata de 6 ani, Tehnică dentară și  Asistență de profilaxie stomatologică, acestea având durata studiilor de 3 ani.

Programele de masterat sunt împărțite pe două specializări: Reabilitare implanti-protetice a edentației și Tehnici moderne în estetică  și reabilitarea tehnologică în situații particulare de edentație care se întind pe o perioadă de 2 ani și se axeaă pe perfecționarea aptitudinilor pe  care le-ai dobândit

Facultăți de Medicină Dentară din cadrul Universităților din România

Aflată tot în inima României, București, Universitatea Titu Maiorescu, este o instituție de învățământ superior, privată, care găzduiește Facultatea de Medicină Dentară. Aceasta este formată din programele de licență medicină dentară ( cu predare în limba română și engleză) cu durata studiilor de 6 ani  și tehnică dentară cu o durată de 3 ani. Pentru programul de master există specializarea Reabilitări orale cu agregare implementară care are durata studiilor de 2 ani. Alte universități de stat care au în structura lor și facultăți de medicină dentară sunt:

Universitatea ,,Ovidius” din Constanța – Facultatea de Stomatologie: aceasta este formată din proramele de studiu: medicină dentară cu predare în limba română și engleză și tehnică dentară.

Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați – Facultatea de Medicină și Farmacie: care are în componența sa Departamentul de Medicină Dentară și studii de licență cu specializări în Medicină dentară și Tehnică dentară.

Facultăți de Medicină Dentară cu predare în limba engleză

Gândindu-se și la studenții străini, Universitățile de Medicină pun la dispoziție în cadrul facultăților de Medicină Dentară și  nu  numai, cursuri cu predare în limba engleză sau unele și în limba franceză, pentru a ajuta la acomodarea studenților.

Gândindu-se și la studenții străini, Universitățile de Medicină pun la dispoziție în cadrul facultăților de Medicină Dentară și  nu  numai, cursuri cu predare în limba engleză sau unele și în limba franceză, pentru a ajuta la acomodarea studenților.

Taxe pentru studii stomatologice in Romania

Un aspect important în alegerea studierii în România este bugetul care este cal mai accesibil din regiunea Europei. Costurile pentru studiul în România diferă în funcție de specializarea aleasă, dar atenția noastră se îndreaptă acum spre Facultățile de Medicină Dentară.

În anul universitar 2023 – 2024, taxele școlare ale Facultăților de Medicină Dentară au fost curpinse între 7500 lei – 15.000 lei, pentru studenții români, iar pentru studenții străini din țările UE și NON-UE sunt cuprinse 5000 Euro – 8000 Euro. La toate aceste taxe se adaugă și cele de înscriere la concursul de admitere.

Este important să reții faptul că universitățile își pot schimba anual lista de prețuri și că acestea diferă în funcție de instituția pe care o vei alege din România.

Intenția noastră este să îți oferim ajutorul necesar și să te ghidăm la Universitatea care ți se potrivește în funcție de nevoile și posibilitățile tale, oferindu-ți informații generale despre domeniul care te interesează.