Romania, bucharest
+40 (754) 505 488

Studii Farmateutice în România

Domeniul medical acoperă mai multe specializări și subdomenii, fiecare având un rol bine definit. Profesia de farmacist este esențială domeniului medical, neputând funcționa una fără cealaltă. În trecut, rolul principal al farmaciștilor era de a verifica medicamentele prescrise de medic și să asigure aprovizionarea acestora cu medicamentele necesare, dar acum rolul fundamental este de a oferi sfaturi paciențiilor despre dozajul și modul de administrație al medicamentelor, cât și despre efectele secundare ale acestora.

Cum ajungi să fii farmacist?

pharmacy

Pentru a ajunge să urmezi această meserie, este nevoie pentru început să absolvi liceul și să ai diploma de bacalaureat sau alte acte care se echivalează cu aceasta în cazul în care ești student străin. Următorul pas este să te înscrii la o Facultate de Farmacie sau la o școală postliceală sanitară. În România, în orașele mari din țară există numeroase astfel de instituții unde vei putea studia în domeniul farmaceutic.

Care sunt diferențele între Școala Postliceală și Facultatea de Farmacie?

Cei care au absolvit Facultatea de Farmacie au posbilitatea să se înscrie la studii de masterat și să se specializeze astfel pe o anumită ramură, comparativ cu cei care au finalizat doar școala postliceală. O altă diferență este la salariul. Asistenții medicali licențiați primesc o sumă mai mare de bani, față de cei cu școala postliceală sanitară.

Recommended blogs: CELE MAI BUNE UNIVERSITĂȚI DIN ROMÂNIA

Ce vei studia în cadrul Facultății de Farmacie?

În anul I de facultate, vei dobândi conoștințele minime care vor consitui bazele pregătii ulterioare în meseria de asistent de farmacie. Referitor la meterii, acestea sunt asemănătoare cu cele predate în școlili postliceale: chimie, botanica, fizica, microbiologie, biochimie, farmacognozie, controlul medicamentului etc.

După finalizarea cursurilor atât în cadrul unei școli postliceale, cât și în cadrul unei facultăți, vei avea titlul de „farmacist”, dar înainte de a profesa va trebui să obții Certificatul de Membru al Colegiului Farmaciștilor din România, eliberat tot de Colegiul Farmaciștilor. Iar după ce vei dobândi acest certificat, anual acesta va trebui avizat pentru a putea practica. Dar până la obținerea acestui document este un drum lung, iar interesul tău este să alegi o instituție de învățământ care să-ți ofere cunoștințele necesare pentru o meserie în domeniul farmaceutic. Îți voi lăsă mai jos câteva dintre Facultățile de Farmacie de top din România.

Facultăți de Farmacie din România

În România, în majoritatea orașelor mari din țară există numeroase facultăți de farmacie sau de medicină și farmacie, recunoscute internațional pentru metode și procedee moderne folosite în predare, plus cadre didactice dedicate și orientate spre a-ți oferi un parcurs academic cât mai plăcut.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – Facultatea de Farmacie

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este o instituție de învățământ superior care a fost fondată în anul 1879 ca și „Facultate de Medicină”, iar pe parcurs a fost completată de încă trei ramuri ce întregesc domeniul pregătirii medicale.

Facultatea de Farmacie a fost fondată în anul 1913 și este organizată conform unor principii moderne. Facultatea îți oferă posibilitatea de a urma studii de licență, masterat, doctorat, rezidențiat și cursuri de formare farmaceutică continuă. La programul de licență vei găsi următoarele specializări: Farmacie cu durata de 5 ani, Pharmacy (program in limba englză) și Cosmetică Medicală și Tehnologia Produsului Cosmetic, care se întind pe o perioadă de 3 ani.,…….

pharmacy

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureș – Facultatea de Farmacie

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST G.E. PALADE) a fost fondată în anul 1945 și se axează pe formarea și perfecționarea absolvenților și specialiștilor în medicină, medicină dentară, farmacie, medicină militară, kinetoterapie, psihologie, contabilitate, management, etc.

Atenția noastră se îndreaptă spre Facultatea de Farmacie care este formată din cursuri de licență, masterat, studii doctorale și pregătiri postuniversitare. Pentru studiile de licență vei găsi specializările:

pharmacy
  • Farmacie (5 ani) în limba română și maghiară – după finalizarea cursurilor vei putea concepe, testă, fabrica analiza și controla medicamentele ca și un specialist;
  • Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic (3 ani) – vei dobândi cunoștințe teoretice și practice despre tehnologia, chimia și analiza produselor cosmetice și competențe necesare pentru realizarea procedurilor de întreținere a frumuseții;
  • Chimie medicală (3 ani) – această specializare se axează pe descoperirea, dezvoltarea și interpretarea felului în care acționează compușii biologici la nivelul molecular și în plus vei învăța și despre managementul, marketingul și administrația laboratoarelor de analiză;
  • Chimie tehnologică (3 ani) – se ocupă cu proiectarea și elaborarea metodelor tehnice de obținere a compușilor chimici, elaborarea, optimizarea și validarea unor metode de analiză, etc;
  • Asistență de Farmacie cu extensie în Bistrița (3 ani) – după finalizarea studiilor vei dobândi competențe care te vor ajuta în executarea și respectarea normelor privind depozitarea și eliberarea produselor farmaceutice, vei putea utiliza în practică principiile legale pentru rezolvarea problemelor specifice pacienților etc;

Pentru programul de masterat vei găsii domeniile de „Biotehnologie medicală” în limba maghiară și „Calitatea medicamentului, alimentului și mediului” cu durata de studiu de 1 an. Pe lângă, mai sunt și „Cosmetologie și dermofarmacie” și „Medicamentul de la uz la abuz. Farmacovigilență și reglementare” care se întind pe o perioadă de 2 ani.

Toate aceste programe se pot urma la forma de învățământ cu frecvență.

Universitatea “Ovidius” din Constanța – Facultatea de Farmacie

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) este situată pe malul Mării Negre, fiind cea mai mare instituție din Sud-Estul României, având în componența sa și Facultatea de Farmacie.

Această facultate oferă trei programe de studii în domeniile „Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic” care durează 3 ani și vei învăța despre tehnici în domeniul cosmetic, dermato-cosmetic și estetic. Al doilea domeniu, cel “Farmaceutic” durează 5 ani și îți oferă cunoștințe despre analiza controlului medicamentelor, cosmeticelor și substanțelor, prepararea medicamentelor, etc și specializarea de „Asistență de Farmacie” cu durata studiilor de 3 ani. Forma de învățământ al acelor trei specializări este de învățământ cu frecvență.

Pentru proba de admitere pentru specializarea „Farmacie” cetățenii români, UE, SEE și CE vor participa la un examen grilă cu 100 de întrebări (50- anatomie de clasa a-XI- a / 50 – chimie organică clasa a-X-a și a-XI-a), iar criteriile de departajare se rezumă la mediile obținute la examenul de bacalaureat sau acte echivalente și nota obținută la examenul de bacalaureat, probă- Limba și literatura română pentru cetățenii români, iar pentru candidații UE notă de la Certificatul de Competența lingvistică- limba română.

Cetățenii NON-UE vor avea ca și criterii de admitere următoarele documente: diploma de Bacalaureat Internațional (IB) sau General Certificate of Education (GCE) și media notelor de la examen (60% din nota maximă în funcție de sistemul de notare din țară respectivă).

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați – Facultatea de Medicina si Farmacie

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este o instituție de învățământ superior, de stat, fondată în anul 1948, fiind și prima instituție care și-a existins activitatea pană în Republica Moldova.

Această universitate cuprinde mai multe facultăți, printre care se găsește și Facultatea de Medicină și Farmacie care este compusă din numeroase departamente în care se regăsește și „Departamentul de Științe Farmaceutice” cu programul de studiu de licență cu specializarea ” Farmacie” cu formă de învățământ la zi.

Recommended blog: STUDIAZĂ MEDICINA DENTARĂ ÎN ROMÂNIA

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova – Facultatea de Farmacie

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova este singura de acest fel din regiunea Olteniei, și este formată din patru facultăți în care se regăsește și Facultatea de Farmacie. Această facultate este dotată cu săli și laboratoare care asigură o bună pregătire studenților, având resursele necesare.

Facultatea de Farmacie face parte din domeniul de licență de „Sănătate” cu programele de studii „Farmacie”, forma de învățământ cu frecvența și o durată de studiu de 5 ani unde se regăsesc 51 de discipline și programul „Pharmacy” care este format din 4 discipline. Există și specializarea de „Cosmetică medicală și Tehnologia produsului cosmetic” cu durata de 3 ani.

Pentru programul de masterat se găsesc specializările ” Farmacologie și Toxicologie” și „Tehnici de laborator clinic și de analiza medicamentului”, iar pentru programul de rezindențiat anual, Ministerul Sănătății pregătește cursuri teoretice și practice pentru specializările „Farmacie clinică”, „Farmacie generală” și ” Analize medico-farmaceutice de laborator” având toate durata de 3 ani

Universitatea De Medicină Și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Din Cluj-Napoca – Facultatea de Farmacie

Universitatea De Medicină Și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Din Cluj-Napoca (UMF CLUJ) este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România cu specializări în domeniul medical, oferind cea mai bună pregătire studenților săi. În cadrul acestei instituții se regăsește Facultatea de Farmacie care oferă pregătire în domeniile „Farmacie” (5 ani cu predare în limba română și franceză), „Nutriție și dietetică” (3 ani) și „Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic” (3 ani), toate fiind la forma de învățământ cu frecvență (IF).

La admitere se pot înscrie, atât cetățeni români care au absolvit liceul și au promovat examenul de bacalaureat, cât și cetățenii statelor membre UE, ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, cu aceleași condiții ca pentru cetățenii români. Pentru admiterea la cursurile cu predare în română pentru cetățenii străini, aceștia trebuie să prezinte un document care să demonstreze competențele lingvistice pentru limba română.

Pentru studiile de masterat vei găsi următoarele specializări: „Cosmetologie” (1 an), „Farmacovigilență: monitorizarea siguranței medicamentelor” (1 an), „Industrie Farmaceutică” (2 ani cu predare în limba engleză), „Nutriția și calitatea vieții” (2 ani) și „Toxicologia medicamentului și a mediului” (1 an). În plus,, în cadrul acestei facultăți vei găsi și programe de doctorat, rezidențiat și educație medicală continuă.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – Facultatea de Farmacie

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București funcționează din anul 1857 și este cea mai prestigioasă instituție care oferă pregătire în domeniile cu specializări medicale și farmaceutice. Este formată din 4 facultăți care își pregătesc studenții pentru cerințele pieței muncii. Există în cadrul acestei universități Facultatea de Farmacie care este compusă din două departamente.

„Departamentul Farmacie I ” oferă pregătire pentru științele fundamentale în care vei descoperi discipline precum: Botanică farmaceutică și Biologie celulară, Chimie Analitică și Metode Fizico-Chimice de Analiză, Chimie Organică, Chimie Generală și Anorganică, Chimie Fizică și Coloidală, Fizică Farmaceutică și Informatică, Matematică Aplicată și Biostatistică, Microbiologie Generală și Farmaceutică și Fiziologie.

„Departamentul Farmacie II” se axează pe științele de specialitate pentru aprofundarea cunoștințelor în diferite domenii precum: Farmacognozie, Fitochimie și Fitoterapie, Chimie Farmaceutică, Laborator Clinic – Igienă Alimentației, Controlul Medicamentului, Industria Medicamentului și Biotehnologii Farmaceutice, Farmacologie și Farmacie Clinică, Tehnologie farmaceutică și Biofarmacie, Management, Marketing Farmaceutic, Biochimie și Toxicologie.

Facultatea de Farmacie oferă și programele de studiu masterat, doctorat, rezidențiat și cursuri postuniversitare. Pentru programul de rezidențiat, vei găsi domeniile de „Farmacie generală”, „Farmacie clinică”, „Laborator farmaceutic” și „Industrie farmaceutică și cosmetică”.

Taxe de școlarizare pentru studii farmaceutice în România

Dacă ai ajuns până aici e un semn bun, înseamnă că ești hotărât să urmezi studiile farmaceutice în România, iar acum îți mai oferi un detaliu care îți va întări decizia mult mai mult.

România este țară care are cele mai accesibile costuri din Europa pentru cei care doresc să studieze aici. Costurile pentru studiul în țară diferă în funcție de specializarea aleasă, dar atenția noastră se îndreaptă acum spre Facultățile de Farmacie.

În anul universitar 2023 – 2024, taxele școlare ale Facultăților de Farmacie au fost cuprinse între 6.000 lei – 10.000 lei, pentru studenții români, iar pentru studenții străini din țările UE și NON-UE sunt cuprinse 5.000 Euro – 8.500 Euro. Pe lângă aceste taxe, se adauge și costurile participării la concursurile de admitere.

Este important să reții faptul aceste taxe diferă în funcție de universitatea pe care o vei alege din România pentru a studia farmacia, iar lista acestor costuri se pot schimba anual.

Informatii despre profesia de farmacist

Meseria de farmacist vine la pachet cu numeroase sarcini, prvocări zilnice și diverse situații în care va trebui să comunici cu pacienții. Responsabilitățile exacte sunt trecute în fișa postului în funcție de experiența profesioanală.

Mai jos îți voi prezenta câteva dintre calitățile și riscurile meseriei:

  • Calitățile și abilitățile unui farmacist: pe lângă informațiile teoretice pe care le vei învăța în băncile facultății, va trebui să îți dezvolți abilitățile de comunicare, aptitudinile interpersonale și de multitasking. Va trebui să ai o precizie bună când vine vorba de administrarea medicamentelor, deoarece greșelile pe care le vei face vor avea consecințe și asupra pacienților, nu doar asupra ta și să nu uităm de abilitățile științifice și matematice care te vor ajuta în administrarea medicamentelor (de la dozajul acestora până la crearea unui tratament personalizat);
  • Riscurile unui farmacist: ca și farmacist te vei întâlni în fiecare zi cu un număr ridicat de pacienți, fiecare având cerințe diferite, iar cocentrarea ta trebuie să fie mereu la capacitate maximă, deoarece o mică greșeală îi poate costa viața pacientului și meseria ta;

Principalul nostru interes este de ați oferi ajutorul necesar și să te ghidăm la facultatea unde vei putea urma studii farmaceutice în România, în funcție de nevoile și posibilitățile financiare de care dispui, oferindu-ți informații generale despre aceste instituții cât și despre profesia de farmacist.