Iași, fosta capitală a Moldovei, una dintre capitalele Principatelor Unite și vechea capitală a României, este acum municipiul de reședință al județului cu același nume. Orașul este vizitat de mii de turiști anual, care vor să admire frumoasele peisaje sau să viziteze celebrele mănânăstiri care aștern povești la tot pasul.
În ceea ce privește așezarea orașului, întâlnim o legendă captivantă care spune că Iașiul a fost construit pe șapte coline (dealuri): Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu. Legenda celor 7 coline a juns peste hotare, în 1644, italianul Marco Bandini a catalogat orașul, ca fiind „O nouă Romă”.
Orașul beneficiază de transport în comun care este alcătuit din autobuze, microbuze și tramvaie, liniile de tramvai făcând legătura între toate cartierele orașului.
Iași face parte din orașele populare turistice ale României. Este un oraș-muzeu, datorită arhitecturii sale. Atracțiile turistice populare sunt următoarele: Palatul Culturii din Iași, Râpa Galbenă, Parcul Copou, Teiul lui Eminescu, Biblioteca Gheorghe Asachi, Muzeul Unirii și multe altele care te ajută să descoperi istoria orașului.
Săptămânal au loc concerte și evenimente sportive, de modă, culturale, etc.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este prima instituție de învățământ superior înființată în România, care îi poartă numele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Țării Românești și a Moldovei. Până la forma sa actuală, universitatea a fost limitată de legi ale învățământului.
Universitatea dispune de programe de licență, master și studii universitare de doctorat, cu formele de învățământ: cu frecvență, cu frecvență redusă și învățământ la distanță, având în structura sa următoarele facultăți:
- Facultatea de Biologie;
- Facultatea de Chimie;
- Facultatea de Drept;
- Facultatea de Educație Fizică și Sport;
- Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor;
- Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice;
- Facultatea de Fizică;
- Facultatea de Geografie;
- Facultatea de Informatică;
- Facultatea de Istorie;
- Facultatea de Litere;
- Facultatea de Matematică;
- Facultatea de Psihologie și Științele Educației;
- Facultatea de Teologie Ortodoxă;
- Facultatea de Teologie Romano-Catolică.
Instituția le oferă viitorilor studenți cazare în cadrul campusului:
- “Titu Maiorescu”, în complexul căruia se afla căminele C5, C6, C7, C8, cu o capacitate de 1329 de locuri, cantină, spălătorie, două cabinete medicale (unul de medicină generală si unul de stomatologie);
- “Codrescu”, care este format din căminele C10, C11, C12, C13, cu o capacitate de 1036 de locuri, dotate cu internet, săli de lectură, spălătorie (în incinta căminului C13), iar la câteva minute distanță se află cantina “Titu Maiorescu” și o cafenea care este deschisă la prima oră a dimineții;
- “Târgușor Copou” care se află în cea mai liniștită parte a orașului, la doar câteva minute de mers cu tramvaiul către universitate și are o capacitate de 1467 de locuri.
Pe lângă acestea, mai sunt si căminele “Gaudeamus”, “Akademos” si “Buna Vestire”, care au fiecare o capacitate de aproximativ 400 de locuri.
Clasament Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Fiind prima universitate din România, aceasta dorește să își păstreze imaginea de instituție de învățământ superior de prestigiu, așadar clasamentul Univerității „Alexandru Ioan Cuza” îi ajută să își mențină imaginea. Aceasta se situează pe locul 8 în România, pe locul 456 în Europa și pe 1291 în lume.
În plus, clasamentul Universității „Alexandru Ioan Cuza” nu se oprește doar aici, aceasta este recunoscută și pentru domeniul de studiu „fizică” și se află pe locul 299 și pe locul 1291 pentru specializarea „chimie”.
Taxa de școlarizare Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este apreciată de către studenții de pretutindeni, atât de cei din România, cât și de cei străini datorită multiplelor avantaje. Printre cele mai importante se numără taxa de școlarizare accesibilă, care se remarcă mai ales în cazul studenților străini. Comparativ cu multe universități din țările acestora de proveniență, taxa de școlarizare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” depășește cu puțin suma de 2.500 EURO.
Taxa de școlarizare Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pentru studenții internaționali
La fel ca în cazul altor universități din România, taxa de școlarizare de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este diferită în funcție de țara de unde provine studentul. Așadar avem taxe pentru studenții străini din țări care fac parte din Uniunea Europeană, care provin din regiuni ale Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană și taxe pentru studenții din țări care nu fac parte din Uniunea Europeană (NON-UE).
Mai exact, pentru studenții care au domiciiul în țări din UE, în Spațiul Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, taxa de școlarizare este cuprinsă între 2.000 – 4.500 LEI în funcție de facultate. În cazul studenților care provin din țări care nu fac parte din UE, taxa de școlarizare variază între 1.980 și 2.520 EURO.
Rata de acceptare Universitatea Alexandru Ioan Cuza
Conform „EduRank”, rata de acceptare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este de 25%. Acest număr demonstrează faptul că cei de la conducerea universității sunt foarte selectivi, încercând să motiveze fiecare candidat să își depășească limitele. Dacă ești o persoană ambițioasă, atunci procentul ratei de acceptare la Universitatea Alexandru Ioan Cuza nu ar trebui să te sperie, ci doar să te motiveze să devi din ce în ce mai bun.
Facilități la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea îți va oferi facilități, pentru a avea o experiență educațională inedită care îți vor îmbunătăți parcursul academic și dezvoltarea personală: tabere studențești, biblioteci, laboratoare, programe care includ schimbul de experiență cum ar fi: programul Erasmus + cu țările participante (UE) și țările partenere (non-UE), European Campus of City-Universities (EC2U). În plus, ai parte și de burse pe mai multe categorii: burse de studiu si performanță, burse de sprijin social și burse pentru proiectele studențești.
Dacă vei studia în cadrul UAIC, atunci vei avea parte de ajutor în găsirea unui loc de muncă, prin intermediul programelor de consiliere în carieră, de dezvoltare personală și profesională, și participarea la evenimente de carieră (voluntariate, prezentări ale companiilor, târguri de job) care sunt benefice în evoluția ta, pe plan profesional și social.
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași te așteaptă cu brațele deschise pentru a-ți descoperi pasiunile și de a crește în cadrul acestei instituții.
Dacă simți că locul tău este la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, atunci scrie-ne și lasă-ne să te ajutăm să ajungi la această universitate!