Romania, bucharest
+40 (754) 505 488

STUDIAZĂ INGINERIA ÎN ROMÂNIA

Ingineria combină cunoștințele matematice și științifice cu cele practice pentru a eficientiza și a crește productivitatea sistemelor tehnice.

Acest domeniu este alcătuit din subdomenii (inginerie electrică, chimică, mecanică, etc.) care se ocupă cu îmbunătățirea sau proiectarea a  noi mașinării, vehicule, electronice, etc.

Originea cuvântului „inginerie” provine din cuvântul latinesc  „ingeniare” care se traduce „a inventa” sau „ a crea”.

Ingineria este o ramură care se bazează pe principii logice. Este caracterizată ca un proces miticulos care se realizează prin crearea și implicarea artei și prin construcția de structuri în funcție de domeniul de specializare (mecanică, chimie, electronică,etc.)

 Ingineria este una dintre profesiile cu cele mai mari salarii, inginerii câștigând cu aproximativ 60% mai mult decta oamenii de știință. Alegând ingineria ca și domeniu de studiu, îți vei dezvolta gândirea practica și capacitatea de a rezolva problemele.

Studiază ingineria în România

În Romania se găsesc câteva universități tehnice și facultăți de inginerie prestigioase, recunoscute pentru programele de studiu orientate spre valorificarea potențialului studenților și a viirorilor ingineri. Facultățile sunt împărțite în funcție de specializare, oferind oportunități multiple de a-ți găsi ramura de studiu.

În fiecare an, mii de stundenți din toată țara și din alte țări vin să se înscrie la facultățile de inginerie. Urmând o astfel de facultate, nu vei învăța doar cum să îți faci treaba, dar vei învață cum să fi și fericit, deoarece statistic vorbit, inginerii au un grad ridicat de satisfacție la locul de muncă, prin prisma programului flexibil și a altor benefici.

Alegând România ca și destinație de studiu, pe lângă universitățile de top de inginerie, aici vei avea parte de costuri accesibile, deoarece țara noastră este printre puținele din Europa care oferă taxe de școlarizări convenabile. Durata studiilor la programul de licență este cuprinsă între 3 și 5 ani, iar cel de masterat aproximatic 2 ani.  Universitățile din România oferă la absolvire, diplome are sunt recunoscute la nivel internațional. Mai jos îți voi lăsa câteva dintre instituțiile de învățământ superior care au un profil tehnic din România.

Universitatea Politehnica din București (UPB)

Aflată în capitala României, București, este cea mai prestigioasă universitate cu domenii științifice și tehnice din țară, aflându-se pe locul 246 în Europa și pe locul 673 din lume, conform „EduRank”. Este formată din 15 facultăți care oferă pregătire pentru aproximativ 25.000 de studenți. Universitatea Politehnică București și-a câștigat titlul de cea mai veche și prestigioasă universitate de ingineri, pe parcursul celor 200 de ani de la înființarea sa. Dintre toate facultățile sale, zece dintre ele oferă pregătire în domeniile ingineriei, atingând cât mai multe ramuri ale acesteia.

  • Facultatea de inginerie electrică – aceasta se axează dezvoltarea competențelor tehnice pentru formarea viitorilor specialiști în inginerie electrică, oferind nivelurile de studiu de licență, masterat și doctorate, axându-se pe cerințele pieței muncii. Pentru programul de licență se găsesc câteva specializări care te vor ajuta să lucrezi asupra aptitudinilor tale: sisteme electrice, electronică de putere și acționari electrice, instrumentație și achiziții de date, informatica aplicată în ingineria electrică și inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic. După aceea, ca să te apropii cât mai mult piața muncii, îți vei exersa cunoștințele teoretice și practice în cadrul programelor de masterat cu specializările: analiza și modelarea sistemelor el ectromagnetice, electronică de putere și acționari electrice inteligente, ingineria produselor și serviciilor în electrotehnică, inginerie electrică și informatică aplicată, sisteme electrice avansate, sisteme inteligente de instrumentație și măsurare.

Facultatea este formată din trei departamente: Măsurări, Aparate Electrice și Convertoare Statice; Electrotehnică și Mașini, Materiale și Acționari Electrice. În cadrul acestor departamente există activități practice în cadrul laboratoarelor dotate cu aparatura tehnică electrică, electronică și de calcul.

  • Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică – în cadrul acestei facultăți atenția se axează mai mult pe bună-starea studenților, oferindu-le cele mai bune condiții de studiu și de trai. Modul de predare al cursurilor se prin prin materiale și echipamente moderne, unele dintre ele fiind obținute prin donațiile din partea unor firme internaționale. Facultatea este împărțită în câteva departamente, precum: Tehnologia construcțiilor de mașini, Roboți și sisteme de producție, Ingineria calității și tehnologii industriale, Rezistența materialelor, Teoria mecanismelor și a roboților. Programul de studiu de licență are o gamă diversificată de specializări din care poți alege: Informatica aplicată în inginerie industrială, Industrial Engineering (în limba engleză), Robotică, Tehnologia construcțiilor de mașini, Sisteme de producție digitale, Inginerie economică în industrie, Ingineria și managementul calității, Ingineria sudării, Logistică industrial, Ingineria securității în industrie.

După absolvirea programului de licență, vei putea urma și specializările de la programul de masterat: Concepția integrată a sistemelor tehnologice (cu predare în limba română și franceză), Concepție și management în productică, Design industrial și produse inovative, Echipamente pentru terapii de recuperare, Evaluarea calității materialelor și produselor, Ingineria calității, Ingineria nanostructurilor și proceselor neconvenționale, Ingineria proiectării și fabricării produselor, Ingineria securității și sănătății în muncă, Ingineria și managementul proceselor de sudare și control, Inginerie avansată asistată de calculator, Logistică industrială, Managementul întreprinderilor industriale virtuale, Mașini și sisteme de producție, Tehnologii și sisteme poligrafice, Consultanță în proiectarea sistemelor mecanice, Modelarea și simularea sistemelor mecanice mobile, Siguranța și integritatea structurilor, Calitate în inginerie și managementul afacerilor, Ingineria și managementul proiectelor complexe, Inginerie economică și managementul afacerilor, Ingineria managerială a sistemelor tehnice, Tehnologii integrate operative (cu predare în limba română și engleză) și Robotică.

  • Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii – încă de când s-a fondat, facultatea a fost într-o continuă dezvoltare, apărând speciealizări și laboratoare noi, până când a ajuns la forma actuală. După absolvirea cursurilor de licență (cu specializări precum bioinginerie, nanoștiințe, știința și ingineria polimerilor, etc. ), inginerilor în devenire li se adaugă cursuri de masterat (cu specializările următoare: nanomateriale, depoluare, ingineria mediului, ingineria proceselor chimice, etc. ) și cursuri postuniversitare.

Facultatea este împărțită în câteva departamente cu diferite specializări cum ar fi: chimie organică, Chimie anorganică, chimie fizică și electrochimie, Inginerie chimică și biochimică, Chimie analitică și ingineria mediului, Biosurse și Știință Polimerilor, Chimie generală și Știință și ingineria materialelor oxidice și nanomateriale.

  • Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice – această facultate este axată pe pregătirea profesioniștilor în domenii precum protecția mediului, ecologia, inginerie mecanică, construcția mașinilor, industria alimentară și multe alte specializări la care vei avea parte de pregătire în cadrul acestei instituții. În cadrul acestei facultăți vei găsi două departamente denumite „Mecanică” și „Sisteme biotehnice”. Aceste discipline au în componența lor cursuri care pregătesc studenții cu noțiuni și metode de învățară ale rezolvării de probleme și ale statisticii și despre sistemele tehnice care se ocupă cu materiale biologice.

Durata studiilor de licență este de 4 ani și are următoarele specializări: Mașini și Instalații pentru Agricultură și Industria Alimentară, Informatică Aplicată în Ingineria Mediului, Ingineria, Produselor Alimentare, Mecatronică Sistemelor Biotehnice. După terminarea nivelului de studiu de licență, poți urmă studiile de masterat cu următoarele domenii precum: Inginerie și Management în Protecția Mediului, Tehnologii Avansate în Industria Alimentară, Cercetarea, Proiectarea și Testarea Sistemelor Biotehnice, Controlul Zgomotelor și Vibrațiilor, Inginerie și Proiectare Asistate de Calculator pentru Mașini și Structuri Mecanice

Facultatea de Inginerie Aerospațială – se cunoaște foarte bine istoria românilor în dezvoltarea navigației aeriene și importanța acestui domeniu în dezvoltarea transportului. Această ramură a Universității Politehnică din București este oficială din anul 1971 și găzduiește anual la admitere în jur de 200 de studenți.

Pentru programul de studiu de licență vei avea specializările: Construcții aerospațiale, Sisteme de propulsive, Echipamente și instalații de aviație, Inginerie și management aeronautic, Navigație aeriană, Design aeronautic. Iar pentru programul de masterat vei avea de ales dintre specializările: Ingineria transportului aerian (cu predare în limba română și engleză), Avionică și navigație aeriană, Inginerie și management aerospațial, Management aeronautic, Propulsie aerospațială și protecția mediului, Structuri aeronautice și spațiale, Sisteme holistice spațiale și Grafică inginerească și design.

  • Facultatea de Inginerie Medicală – facultatea pregătește specialiști în domeniile ingineriei medicale și al echipamentelor medicale și pentru crearea aplicații din domeniul medical. Cu ajutorul colaborării cu Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București studenții vor avea parte de o pregătire medicală necesară.

Aceasta facultate este formată din două departamente denumite ” Bioinginerie și Biotehnologie” și ” Educație Fizică și Sport – Kinetoterapie”. Gamă de specializări ale programului de licență este una scurtă, formată din „Biomateriale și dispozitive medicale” și „Echipamente și sisteme medicale”, iar la programul de masterat vei găsi domeniile de specializare: Inginerie Medicală, Substanțe, Materiale Și Sisteme Biocompatibile, Bioinginerie Aplicată Pentru Medicină Regenerativă și Tehnologii Moderne Pentru Ingineria Medicală.

  • Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică – este formată din patru departamente care oferă pregătire în diferite ramuri ale mecanicii: Mecatronică și mecanică de precizie; Termotehnică, motoare, echipamente termice și frigorifice; Organe de mașini și tribologie și Echipamente pentru procese industriale.

Specializările pentru programul de licență sunt: Sisteme și echipamente termice, Mașini și sisteme hidraulice și pneumatice, Mecanică fină și nanotehnologii, Echipamente pentru procese industriale, Optometrie, Mecatronică, Inginerie economică în domeniul mecanic și Design industrial. Pentru absolvenții de licență se organizează în fiecare an programe de studiu de masterat care te vor ajuta în devenirea unui inginer performant. Iată câteva dintre specializările din cadrul acestui program de studiu: Concepție integrată și ingineria mecanică; Evaluarea riscului, siguranței și integrității echipamentelor sub presiune; Mecanică de precizie; Mecatronică avansată, etc.

În cadrul UPB (Universitatea Politehnică din București) vei mai găsi două facultăți care oferă pregătire în domeniul ingineriei și care au în componența lor programele de studiu licență și masterat: Facultatea de Știință și Ingineria Materialelor și Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor.

Universitatea din Craiova – Facultatea de Inginerie Electrică

În cadrul Universității din Craiova se regăsește Facultatea de Inginerie Electrică care îi pregătește pe studenții săi să fie ingineri de cercetarea electrotehnică, inginer care se ocupă de programarea și optimizarea instalațiilor electrice, proiectant de sisteme de securitate, etc.

În cadrul Facultății de Inginerie electrică există subcategoriile de Inginerie Energetică (cu subcategoria Ingineria Sistemelor Electroenergetice), Inginerie Electrică (cu specializările Electromecanică cu formă de învățământ cu frecvența și cu frecvență redusă, Inginerie Electrică și Calculatoare, Informatică Aplicată și Inginerie Electrică), Ingineria Mediului (cu programul de Ingineria și Protecția Mediului în Industrie) și Inginerie Aerospațială, Autovehicule, Transporturi (cu specializarea Echipamente și Instalații de Aviație).

Domeniile din cadrul programului de masterat nu sunt diferite față de cele din componența programului de licență, dar subcategoriile acestora sunt mai complexe. La Inginerie Electrică se regăsesc următoarele specializări: Calitatea Energiei și Compatibilitatea Electromagnetică și Sisteme Electrice, Inginerie Electrică Aplicată în Protecția și Managementul Mediului și Sisteme Electromecanice Complexe. La Inginerie Energetică se regăsește programul de Sisteme Energetice Informatizate, iar la Inginerie Aerospațială este subcategoria Sisteme Complexe pentru Inginerie Aerospațială.

Universitatea Transilvania din Brasov

  • Facultatea de Design de Mobilier și Ingineri a Lemnului pregătește specialiști pentru designul și tehnologia mobilei. În cadrul acestei facultăți vei găsi programele de licență cu programele de studiu: Ingineria și designul produselor finite din lemn, cu formă de învățământ cu frecvența și Ingineria prelucrării lemnului cu formele de învățământ cu frecvența și cu frecvență redusă. Pentru programul universitar de masterat vei găsi domeniile de specializare: Eco-design de mobilier și restaurare și Tehnologia lemnului pentru construcții;
  • Facultatea de Inginerie tehnologică și management industrial este formată din programele universitate licență și masterat. La programul de licență vei găsi următoarele domenii de studiu: Tehnologia construcțiilor de mașini; Sisteme de producție digitale; Ingineria și managementul calității; Inginerie economică industrială (la formele de învățământ cu frecvență și învățământ la distanță); Ingineria și managementul afacerilor și Construcții aerospațiale. Programul de studii masterale este format din: Ingineria fabricației inovative; Ingineria proceselor de fabricație avansate (cu predare în limba română și engleză); Managementul calității; Managementul afacerilor în industrie și Managementul afacerilor industriale și antreprenoriat (cu predare în limba engleză);
  • Facultatea de Inginerie electrică și Știință calculatoarelor formează specialiști precum electroniști, ingineri de sistem, specialiști în știință computerelor și specialiști în acționari electrice și automatizări. Este formată din 8 programe de studii de licență (Electrotehnică; Inginerie electrică și calculatoare – cu predare și în limba engleză; Electronică aplicată; Tehnologii și sisteme de telecomunicații; Calculatoare; Automatică și informatică aplicată; Tehnologia informației și Robotică) și 4 programe de studii de masterat (Cyber Security – limbă de predare este engleză; Sisteme electrice avansate – cu predare în lima engleză; Sisteme electronice și de comunicații integrate; Sisteme avansate in automatică și tehnologii informatice). Aceste programe îți vor oferi pregătirea necesară pentru a devenii un inginer profesionist.
  • Facultatea de Inginerie mecanică este formată din programele de studiu licență și masterat. Domeniile de licență sunt: Autovehicule rutiere cu predare în limba română și engleză și cu formele de învățământ cu frecvența și ce frecvența redusă; Ingineria transportului și a traficului și Inginerie Mecanică. Pentru programele de studiu de masterat sunt următoarele domenii: Autovehiculul și tehnologiile viitorului; Inginerie virtuală în proiectarea autovehiculelor (în limba engleză); Securitate rutieră, transport și interacțiunea cu mediul; Autovehiculul și mediul – învățământ cu frecvență redusă; Simulare și testare în inginerie mecanică; Metode practice integrate în ingineria sistemelor de propulsie (în limba engleză); Sisteme de comandă și control pentru autovehicule.

Alte Facultăți de Inginerie din România

Pe lângă cele menționate mai sus, mai există și alte universități din România care au în componența lor și facultăți de top în domenii inginerești. Toate au programele de studiu de licență, masterat și studii de doctorat, care te vor ajuta să deprinzi cât mai multe aptitudini pentru această meserie. Mai jos îți voi prezenta câteva:

  • Universitatea Tehnica de Construcții din București (UTCB) este printre cele mai bune universități din care oferă pregătire în domeniul ingineriei prin intermediul facultăților de inginerie din România. Iată lista cu facultățile de inginerie din cadrul UTCB:

– Facultatea de Inginerie a Instalațiilor;

– Facultatea de Inginerie Mecanică și Robotică în Construcții;

  • Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați are o gamă variată de facultăți, de la domenii umaniste la arta și inclusiv inginerie. Este o Universitate de top din România care are câteva domenii inginerești de care ai putea fi interesat:

– Facultatea de Inginerie;

– Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor;

– Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică;

– Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila.

Universități De Inginerie Din România Pentru Studenți Internaționali

În toate toate cele prezentate mai sus, există și cursuri cu predare în limba engleză, dar doar două facultăți oferă pregătire strict în limba engleză.

În cadrul Universității Politehnica din București există Facultatea de Inginerie în Limbi Străine care este destinată mai mult studenților străini, fiind scutiți de învățarea limbii române. Cursurile sunt predate în limba engleză, franceză și germană, cu o durată de 4 ani și cu programele de studiu de licență (diploma fiind recunoscută internațional), masterat și doctorat.

Altă universitate de inginerie din România pentru studenții internaționali care oferă cursuri în limbi în străine este Universitatea Tehnica de Construcții din București, prin Facultatea de Inginerie în Limbi Străine. Cursurile se susțin în limba engleză sau franceză, iar durata cursurilor este de 4 ani.

În cadrul universităților de top din țară vei găsi doar persoane interesate de evoluția ta, așa cum suntem și noi. Scopul nostru este să te îndrumăm cât de mult putem în alegerea unei facultăți de inginerie din România care este potrivită pentru tine.