Orice meserie în domeniul medical presupune o pregătire complexă și oameni cu diverse cunoștințe în domenii medicale, asistență medicală, biologie, infirmerie și în unele cazuri chiar și farmacie sau psihologie.
Meseria de asistent medical este caracterizată prin varietatea domeniilor în care se poate practica această specializarea și a nivelului de respect pe care o are fiecare membru al acestei echipe.
Ce face un asistent medical? Există o varietate de răspunsuri la această întrebare, dar aici vei găsi unul concret. Asistentul medical lucrează în domeniul medical, iar în funcție de mediul în care acesta profesează, acesta poate lucra împreună cu un medic, urmând indicațiile acestuia sau poate fi asistent independent, adică să poate să scrie pacienților rețete medicale.
Există o varietate de specializări pe care le poate avea un asistent medical precum:
- asistent medical generalist;
- asistent medical A.T.I. – aceștia se ocupă de pacienții din secțiile A.T.I. (Anestezie și Terapie Intensivă), oferindu-le o îngrijire permanentă;
- asistent medical pediatrie – aceștia urmăresc starea copiilor internați la secțiile de pediatrie;
- asistent medical obstetrică-ginecologie;
- asistent medical neonatologie – acesta se ocupă cu îngrijirea nou-născuților;
- asistent medical chirurgie;
- asistent medical ORL;
- asistent medical oftalmologie;
- asistent medical cardiologie.
De ce să studiezi asistența medicală în România?
Tu știi de ce România este țară pe care o aleg cei mai mulți studenți străini?
Există câteva beneficii care atrag cât mai mulți studenți anual, mai ales când vine vorba de un domeniu medical, precum asistența medicală.
Iată câteva motive pentru care să studiezi asistența medicală în România:
- calitatea educației: în România există o gamă variată de universități unde poți studia asistența medicală, fie privată sau de stat, care oferă o educație de înaltă calitate;
- diplome recunoscute internațional: unele programe din România oferă diplome care sunt recunoscute la nivel internațional, iar absolvenții se pot folosi de ea pentru a lucra în străinătate;
- costuri accesibile: indiferent dacă e vorba de taxele de școlarizare sau de costurile de trai, acestea sunt printre cele mai accesibile din regiunea Europei;
- cultura diversificată: dacă alegi să studiezi asistența medicală în România, atunci vei întâlni aici studenți care fac parte din diverse regiuni și culturi, iar astfel vei învăța tot felul de lucruri noi și interesante;
- limba de predare: în cadrul unor universități, există programe care oferă pregătire în limbi străine (în general engleză și franceză) , iar dacă vrei să urmezi cursuri în limba română, există și un an pregătitor de limba română unde vei învăța termeni de specialitate și elementele de baza ale limbii române.
Studiază asistența medicală în România
Ești hotărât să studiezi asistența medicală în România? Iată informațiile de care vei avea nevoie!
Structura anului universitar se împarte în două semestre (14 săptămâni fiecare), iar la finalul fiecărui semestru se alocă aproximativ o lună pentru examene. Pentru programul de licență din cadrul Facultăților de Asistență Medicală durata studiilor este de 4 ani, masterul este de doi ani.
Atunci când vei primi titlul de „Asistent Medical”, vei putea profesa doar după ce ai obținut certificatul de membru OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România). Acest certificat trebuie vizat anual, doar prin intermediu participării la programe de „Educație Medicală Continuă” (EMC) și obținerea a 30 de credite. Participarea la acest program este importantă, deoarece așa vei fi la curent cu orice schimbare din domeniul medical. Cu mai puține cuvinte, meseria de asistent medical sau chiar de medic, presupune o pregătire continuă.
Mai jos îți voi prezenta câteva dintre universitățile unde vei putea studia asistența medicală în România:
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – Facultatea de Moașe și Asistență Medicală
Situată în București, capitala României, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMF “Carol Davila”) este prima instituție de învățământ superior cu specializări în domeniile medicale din țară. A fost fondată în anul 1857, sub numele de Școala Națională de Medicină și Farmacie.
Această universitate este printre puținele care au în componența sa Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, care a fost fondată în anul 2005. Aceasta este formată din programele de studiu de licență și master, cu formă de învățământ cu frecvență. Pentru programul de licență există următoarele discipline: „Asistență Medicală Generală” cu durata de 4 ani, „Moașe” tot cu durata studiilor de 4 ani, iar „Balneofiziokinetoterapie și recuperare” și „Tehnică dentară” ambele cu durata de 3 ani.
Aici vei dobândi cunoștințe în domeniul asistenței medicale și al îngrijirii sănătății și vei devenii un profesionist calificat. Cursurile sunt teoretice și practice, te vor ajută să devii profesionit în domeniul sănătății, moașe, asistenți medicali, manageri de sănătate,etc.
Universitatea Titu Maiorescu din București - Facultatea de Asistență Medicală
Universitatea Titu Maiorescu din București este o instituție de învățământ superior, privată, fondată în anul 1990. Aceasta are un sediu în București și unul în Târgu Jiu, fiind formată din 10 facultăți.
Interesul nostru se îndreaptă către două facultăți în domeniul medical unde vei putea studia specializarea „asistență medicală”:
– Facultatea de Asistență Medicală care este singura cu sediul în Târgu Jiu și cea mai nouă facultate din cadrul Universității Titu Maiorescu. Forma de învățământ este cu frecvență, iar durata cursurilor este de 4 ani;
– Facultatea de Medicină cu sediul în București, a fost atestată internațional de către Foundation for Advancement of Internațional Medical Education and Research (FAIMER) și Organizația Mondială a Sănătății (OSM). În structura acestei facultăți se regăsește programul de studiu ” Asisteță Medicală Generală”, care are durata de 4 ani și se poate face doar la forma de învățământ cu frecvență.
Fiind o universitate privată care oferă pregătire în domeniul medical, taxele de școlarizare sunt diferite față de cele la stat, mai exact 2.000 Euro pentru cetățenii români, cetățeni ai statelor UE, cetățenii statelor din Spațiul Economic European și ai Confederației Elvețiene și 9.000 Euro pentru cetățenii NON-UE (acestea se aplică pentru Facultatea de Medicină) .
Pentru Facultatea de Asistență Medicală, taxă pentru cetățenii NON-UE este de 3.500 Euro, iar pentru cetățenii români, cetățeni ai statelor UE, cetățenii statelor din Spațiul Economic European și ai Confederației Elvețiene tot 2.000 Euro.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova - Facultatea de Moașe și Asistență Medicală
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova recunoscută și că UMF Craiova, este singură instituție de învățământ superior din zona Olteniei care oferă pregătire în domeniul medical. Programele de studiu sunt de licență, master, doctorat și studii postuniversitare, în cadrul celor 4 facultăți, printre care se enumeră și Facultatea de Asistență Medicală.
Facultatea de Asistență Medicală este formată din 3 specializări: Asistență medicală generală, Balneofiziokinetoterapie și recuperare și Radiologie și Imagistică.
Aici vei dobândi cunoștinte suficiente despre știința ce stă la baza îngrijirii generale, informații suficiente care te vor ajuta la cunoașterea organismului, a funcțiilor fiziologice și a comportamentului uman în condițiile de sănătate și boală.
Universitatea De Medicină Și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Din Cluj-Napoca - Facultatea de Medicină
Aflându-se printre cele mai printre cele mai prestigioase universități de medicină din România, Universitatea De Medicină Și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Din Cluj-Napoca sau pe scurt UMF CLUJ, oferă programele de studiu licență, master, doctorat și programe de rezidențiat în cadrul celor 3 facultăți din care este compusă.
În cadrul Facultății de Medicină există specializarea „Asistență Medicală Generală „cu un sediu în Cluj și unul în Baia Mare. Durata cursurilor este de 4 ani, iar forma de învățământ este cu frecvență.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – Facultatea de Medicină
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este o instituție de învățământ superior care a fost fondată în anul 1879 ca și „Facultate de Medicină”, iar pe parcurs a fost completată de încă trei ramuri ce întregesc domeniul pregătirii medicale.
În structura Facultății de Medicină se regăsesc 3 specializări, dintre care una este „Asistentă medicală generală” care se întinde pe o perioadă de 4 ani și este cu predare în limba română.
Aici te vei dezvolta ca și persoană și vei dobândi cunoștinte noi, care îți vor fi de ajutor și ție și viitorilor tăi pacienți și te vor ajuta să te tot dezvolți pe plan profesional cât mai mult.
\Universitatea “Ovidius” din Constanța – Facultatea de Medicină
Aflându-se lângă malul Mării Negre, Universitatea „Ovidius” din Constanțat este printre universitățile de prestigiu din România și este preocupată de performanța academică a studenților.
În listă lungă de facultăți din cadrul Universității „Ovidius” se regăsește și Facultatea de Medicină care are ca și program de studiu specializarea „Asistență Medicală Generală”.
Facultatea de Medicină vrea să le asigure tuturor studenților, indiferent de specializarea aleasă, o pregătire cu un grad înalt de satisfacție, care să îi ajute la formarea lor profesională și în evoluția că persoană.a
Universitatea Transilvania din Brașov – Facultatea de Medicină
Universitatea Transilvania din Brașov, printre cele mai importante instituții de învățământ superior din România, a fost înființată în anul 1948.
Universitatea este formată din 17 facultăți, una dintre ele fiind îndreptată spre specializarea medicală și se află printre cele mai bune Facultăți de Medicină din România. Programele de studiu de licență din cadrul Facultății de Medicină, sunt împărțite în 4 categorii: medicină, balneofiziokinetoterapie și recuperare, asistență medicală generală și laborator clinic.
Specializarea „Asistență medicală generală” face parte din Facultatea de Medicină care se află în topul facultăților din România. Asistență medicală generală are o durată de pregătire de 4 ani, având o serie de discipline care te vor ajuta să câștigi cunoștințe teoretice, cât și practice, precum: anatomie, tehnică îngrijiri bolnavului, fiziologie, genetică, fiziopatologie, morfopatologie, chirurgie, medicină internă.
Dacă ești genul de persoană care adoră plimbările la munte și ești și hotărât să studiezi asistența medicală în România, atunci locul tău este la această universitate.
Taxe de studiu și admiterea la Facultățile de Asistență Medicală
Dacă vrei să studiezi asistență medicală în România, atunci sigur te interesează două aspecte importante: taxele de școlarizare și procesul de admitere.
- TAXELE DE ȘCOLARIZARE
Cum am spus și la început, România este cunoscută ca și țară cu cele mai mici taxe când vine vorba de învățământ sau condiții de trai.
În fiecare an, taxele se pot schimba (pot crește sau scădea), dar diferența nu este niciodată mare. Taxele variază între 4. 500 – 8.000 Lei și 3.500 Euro – 8.000 Euro.
Acestea se pot schimba anual, așa că nu ezita să verifici și pe site-ul facultăților!
Alegând o facultate de medicină, vor apărea mereu costuri imprevizibile, dar alegând una din universitățile unde să studiezi asistența medicală în România, nu va trebui să îți faci griji de taxe.
- ADMITEREA
Deoarece face parte din domeniul medical, în mare parte admiterea la Facultățile de Asistență Medicală se rezumă la un examen grilă la unul sau mai multe dintre materiile biologie, chimie sau fizică, iar în unele cazuri contează și nota de la examenul de bacalaureat sau de la proba de profil la matematică.
Pentru studenții străini, pot exista diferențe, astfel aceștia ar trebui să își echivaleze documentele și să aștepte confirmarea acestora. Dacă vrei să urmezi cursurile în limba română, ca si student străin, atunci admiterea va fi sub structura normală, dar ca să faci asta, trebuie înainte să te înscri la Anul Pregătitor de limba română, unde vei învăța termenii de specialitate care îți vor fi de folos de parcursul anilor.
Aptitudinile unui asistent medical
Pentru a fi un bun asistent medical vei deprinde câteva aptitudini și abilități pe parcursul anilor de studiu. Asistenții medicali au un rol important în sistemul de sănătate, de aceea este bine că aceștia să aibă în comun o serie de abilități practice și sociale.
Cea mai importanță aptitudine pe care o poate avea un asistent îi sunt chiar cunoștințele solide pe care le învăța pe parcursul facultății, care îl ajută pe acesta să înțeleagă fiziologia și anatomia umană, tratamentele și patologiile specifice omului, dar nu trebuie să le cunoască doar în teorie, ci și în practică.
O altă abilitate a unui asistent este aceea de a fi mereu empatic și comunicativ, deoarece aceștia comunica zilnic cu pacienți, în număr cât mai mare, de toate vârstele, care provin din diverse medii sociale.
Încă o aptitudine esențială în meseria de asistent medical este organizarea și atenția la detalii, pentru ca aceștia trebuie să gestioneze mai multe sarcini simultan (de exemplu administrarea medicamentelor și monitorizarea pacienților). Dacă acesta face vreo greșeală, vor exista consecințe grave.
Interesul nostru este să te ajutăm pe cât mai mult posibil să îți găsești universitatea care să ți se potrivească cel mai mult, unde îți vei putea pune în aplicare valorile.
Așadar, dacă ești hotărât să studiezi asistența medicală în România, nu ezita să ne ceri ajutorul!