Romania, bucharest
+40 (754) 505 488

Studiul în România, cea mai bună destinație pentru educație in 2024

Studiul în România îți va oferi cele mai bune facilități

Bucură-te de experiența anilor de studenție alături de EUSTUDY

ce limba?

Consultanță gratuită

Consultanță educațională în România

Viză de ședere pentru studii în România

Ajutor în obținerea vizei de student

Admitere la universitate

Admitere la cele mai bune universități din România

Consultanță educațională gratuită pentru studii în România

Consiliere

Am citit și sunt de acord cu regulile companiei EUSTUDY pentru stocarea și prelucrarea datelor personale.

EDUCAȚIA DIN ROMÂNIA

România este situată în partea de sud-est a Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării și la nord-vest de Marea Neagră, cu capitala în București.

Istoria învățământului din România începe încă din evul mediu, când se predau litere și credințe creștine în cadrul bisericilor și mănăstirilor. În secolul XIX-lea au apărut primele instituții de învățământ precum școli elementare, gimnazii, colegii, universități. Cele mai importante instituții de învățământ superior sunt Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași si Universitatea din București care au contribuit la diversificarea și modernizarea învățământului romanesc și care în prezent sunt două instituții de învățământ superior de prestigiu din țară.

Învățământul românesc se axează în prezent pe îmbunătățirea calității educației, modernizând toate instituțiile, dotându-le cu echipamente și sisteme de ultima generație care sa eficientizeze modului de predare al profesorilor pentru o transmitere mai clară a informațiilor.

EDUCATION IN ROMANIA

Învățământul din România este format din:

  • învățământ primar, care cuprinde clasele I – IV , fiind prima etapa din sistemul de învățământ și una dintre etapele importante din educația copiilor;
  • învățământ gimnazial, care cuprinde clasele V – VIII, fiind concepută pentru a consolida și dezvolta cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite în etapa anterioară;
  • învățământ liceal, care se întinde pe o durata de patru ani, pregătindu-i pe elevi pentru etapele ulterioare ale învățământului și pentru viața de adult;
  • învățământul postliceal sau superior care pregătește studenții pentru intrarea în câmpul muncii într-un domeniu specific.

Dacă ești interesat să urmezi studiile superioare în România atunci aici vei găsi informațiile de care vei avea nevoie.

Sistemul de învățământ din România

Învățământul superior este format din universități, academii și școli de studii superioare, care pot fi de stat sau cu taxă. Acestea sunt instituții ce oferă educație pe bază de programe de studiu acreditate. Misiunea învățământului superior este să formeze noi talente pe piața muncii.

În plus, acesta își propune să satisfacă cerințele mediului socioeconomic prin cercetare științifică și inovare, atât în domenii individuale cât și colective, în științe, inginerie, arte și literatură.

Medical
0%
INGINERIE
0%
Lege
0%
MANAGEMENT
0%

Ca și structură, anul de studiu începe în perioada septembrie-octombrie și este format din două semestre, fiecare având 14 săptămâni și minim 3 săptămâni alocate examenelor.

Procedură de admitere

Pentru admiterea la studiile universitare din România, CNRED colaborează cu instituțiile de învățământ superior pentru a se respecta criteriile specifice legate de admitere (examene de diferență sau alte măsuri compensatorii, nivelul diplomei, domeniul de studiu, etc. ).

Cetățenii care au urmat o instituție de învățământ superior din Uniunea Europeană, din țări non UE, sau din Spațiul Economic European le sunt recunoscute și echivalate actele de studiu de către CNRED (Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor). Acest centru evaluează și stabilește nivelul, domeniul sau specializarea actului din străinătate, raportat la sistemul de învățământ din România. Durata recunoașterii diplomelor de licență, masterat și doctorat este de 30 de zile lucrătoare, dar se poate prelungi  în cazul în care este necesară o verificare suplimentară de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (C.N.A.T.D.C.U.) .

În cadrul unor instituții de învățământ superior din România, se organizează un an pregătitor de limba română cu predare în limba engleză, pentru studenții străini.

Studiează în România cu EUSTUDY

Contactează-ne și vei beneficia de servicii de consultanță educațională.

Învățământul superior este împărțit pe 4 ramuri:

1

•studii universitare de licență, fiind ciclul I de învățământ superior, cu durata de 3-6 ani (în funcție de domeniul ales) și cu numărul de credite de minim 180 și maxim 240. Programele de studiu de licență se pot organiza în formele de învățământ cu frecvență, cu frecvență redusă și la distantă, iar la admitere pot participa doar absolvenții cu diploma de bac sau diploma echivalentă;

2

•studii universitare de masterat, reprezintă al II –lea ciclu de învățământ superior, care durează 1-2 ani și are un număr de credite cuprins între 60 și 120. La admitere pot candida absolvenții cu diploma de licență sau diploma echivalentă cu aceasta;

3

•studii universitare de doctorat, care constituie al III -lea ciclu de învățământ superior este compus din formele de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă. Durata programului este în mod normal de 3 ani, dar se poate prelungi cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar. Pot participa la admitere doar absolvenții cu diplomă de master sau echivalentă acesteia;

4

•studii postuniversitare, care reprezintă o etapă suplimentară de educație și formare a unui student pe care acesta o poate urma după absolvirea unei instituții superioare. Exista studii postuniversitare de scurtă durată care se întind pe o perioadă de câteva luni sau un an și studii postuniversitare de lungă durată cuprinsă între 1 si 6 ani (doctorate și rezidențiate).

Eustudy blogs

Dacă alegi să studiezi în România, este important să știi că sistemul de învățământ este complex și oferă acces la educație tuturor cetățenilor interesați, fie că sunt români sau străini, pentru dezvoltare personală și profesională.