Romania, bucharest
+40 (754) 505 488

Studiază kinetoterapia în România

Kinetoterapia este domeniul care se ocupă cu analiza mecanismelor musculare și articulare ale omului, iar scopul principal este să le îmbunătățească. Kinetoterapia este alcătuită din tehnici și principii care studiază sistemele osteoarticulare și neuromusculare ale omului, având efect profilactic și terapeutic.

Specialistul acestui domeniu se numește ” kinetoterapeut ” și nu se folosesc termenii de medic sau doctor kinetoterapeut.

Kinetoterapia are multe beneficii pentru om, care îl ajută la bunăstarea sa, precum: îmbunătățirea funcțiilor respiratorii și cardiace, creșterea capacității de a depune efort, câștigarea unei posturi corecte, reducerea durerilor din mai multe zone ale corpului, recuperarea după un accident, îmbunătățirea sistemului locomotor, etc.

Acest domeniu se împarte în trei categorii care au un anumit efect asupra omului:

  • kinetoterapie de recuperare – aceasta se ocupă cu practicarea gimnasticii de recuperare pentru refacerea funcțiilor corpului;
  • kinetoterapie curativă – presupune refacerea și menținerea stării de sănătate a pacientului;
  • kinetoterapie profilactică – se ocupă cu menținerea sau creșterea stării de sănătate a corpului și a nivelului funcțional.

Durata unei ședințe este de aproximativ 30 – 60 de minute (sau mai mult dacă așa considera specialistul), iar frecvența acestora este de două – trei ori pe săptămână.

Rolul unui kinetoterapeut este de a îndruma pacientul pentru a executa corect exercițiile, iar rezultatele obținute să fie maxime. Cu ajutorul mișcărilor diversificate, al exercițiilor ample, al terapiei manuale și să nu uităm de ajutorul sfaturilor, kinetoterapeuții ajuta pacienții să își reducă durerile care le crează disconfort și să își îmbunătățească funcțiile motorii

De ce să alegi România pentru studii?

physiotherapy

România este situată în partea de sud-est a Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării și la nord-vest de Marea Neagră, cu capitala în București.

Nu este un secret motivul principal pentru care cetățenii străini aleg să vină în România pentru a studia. Taxele de studiu și costurile de trai sunt mult mai accesibile decât în alte zone ale Europei. Stilul de viață relaxant combinat cu costurile scăzute rezultă o perioadă fără stres care te va ajuta în perioada anilor de studiu.

Aici vei găsi și oportunități de carieră pe perioada cursurilor sau după terminarea acestora. Iar pe lângă acest aspect vei întâlni și o diversitate culturală, pe care le vei descoperi explorând și vei cunoaște oameni alături de care vei crea amintiri.

Studiază kinetoterapia în România

Dacă vrei să devi un kinetoterapeut de succes, atunci visul tău poate deveni realitate cu ajutorul universităților unde vei studia kinetoterapia în România. Anual, un număr mare de studenți aleg să vină aici pentru a studia kinetoterapia, iar apoi după absolvire, să folosească toate cunoștințele practice și teoretice pe care le-au dobândit.

Mai jos îți voi prezenta câteva dintre cele mai bune instituții de învățământ superior unde vei putea învăța tot ce este nevoie dacă vrei să studiezi kinetoterapia în România.

Universitatea Româno-Americană din București - Facultatea de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie

Universitatea Româno-Americană (URA) este o universitate particulară independentă, acreditată  de Ministerul Educației Române, înființată în 1991 cu scopul promovării valorii educaționale ale învățământului superior american, libertății de gândire și exprimare. 

În lista facultăților din care este compusă această universitate, se regăsește și Facultatea de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie care este centrul nostru de interes, iar debutul acestei facultăți a fost începând cu anul 2017.

Facultatea de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie are o durată de 3 ani și este alcătuită din două domenii de licență, la forma de învățământ cu frecvență:

  1. ” Educație fizică și sport” cu specializarea „Educație fizică și sportivă”;
  2. „Kinetoterapie” cu specializarea „Kinetoterapie și motricitate specială”.

Pentru programul de masterat se regăsește programul „Kinetoterapie, Recuperare și Agrement în Turism” care are durata studiilor de 2 ani.

După absolvirea studiilor de licență în domeniul ” Kinetoterapie și motricitate specială ” și terminarea programului de masterat „Kinetoterapie, Recuperare și Agrement în Turism”, vei dobândi câteva aptitudini profesionale care te vor ajuta să ajungi un kinetoterapeut renumit, precum: proiectarea, organizarea și conducerea activităților specifice de optimizare a dezvoltării fizice și activitățile de menținere a sănătății pacienților (copii, adulți, vârstnici) ; identificarea și aplicarea principiilor specifice pentru rezolvarea problemelor pacienților, etc.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Facultatea de Educație Fizică și Sport

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este prima instituție de învățământ superior înființată în România, care îi poartă numele Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Țării Românești și a Moldovei. Până la forma sa actuală, universitatea a fost limitată de legi ale învățământului.

În cadrul acestei universități, poți studia kinetoterapia în România, prin intermediul Facultății de Educație Fizică și Sport care are în componența sa în cadrul programului de licență, specializarea „Kinetoterapie” cu formă de învățământ cu frecventă cu subdomeniul „Kinetoterapie și motricitate specială” (cu un sediul în Iași și unul în Chișinău).

Pentru programul de masterat se vor regăsi 3 subdomenii ale kinetoterapiei, precum: Kinetoterapia în traumatologia sportivă; Kinetoterapia în traumatologia sportivă la Chișinău și în Republica Moldova; Kinetoterapie în geriatrie / Physical Therapy în Geriatrics. Toate acestea au durata de 2 ani, iar formă de învățământ este cu frecvență.

Universitatea Transilvania din Brașov - Facultatea de Educație fizică și sporturi montane

Fondată în anul 1948, Universitatea Transilvania din Brașov (UNITBV)este una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România.

La fel ca la celălalte de până acum, în cadrul Facultății de Educație fizică și Sporturi montane se regăsește specializarea „Kinetoterapie și motricitate specială” cu formă de învățământ cu frecvența și durata studiilor de 3 ani.

Admiterea pentru programul „Kinetoterapie și motricitate specială” admiterea este alcătuită din vizită medicală obligatorie și două probe (P1- testarea capacităților motrice generale, P2- examen grila scris + media examenului de bacalaureat).

Universitatea din Craiova - Facultatea de Educație Fizică și Sport

Universitatea din Craiova (UCv) este o instituție de învățământ superior de stat, fondată în anul 1947, de Regele Mihai I, fiind formată la început doar din 4 facultăți. În timp, aceasta a evoluat, adăugând în componenta sa facultăți de profil universitar: agronomic, tehnic si economic. 

În componența Facultății de Educație Fizică și Sport se regăsește „Departamentul de Kinetoterapie și medicină sportivă” care are ca și scop formarea unor profesioniști în domeniul medical sportiv.

Universitatea de Vest din Timișoara - Facultatea de Educație Fizică și Sport

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este înființată în anul 1962, fiind una dintre cele mai remarcabile instituții de învățământ superior din România, având o istorie bogată.  De-a lungul timpului și-a întărit reputația prin prisma programelor recunoscute la nivel internațional, cu accent pe educația și formarea noilor studenți.

Departamentul de Kinetoterapie și Motricitate specială se afla în structura Facultății de Educație fizică și Sport și are ca și scop pregătirea viitorilor kinetoterapeuți cu aptitudini profesioniste pentru a oferi ajutor pacienților pentru a le reface anumite funcții ale corpului sau care suferă de traumatisme.

Ce este Balneofiziokinetoterapie?

Pe lângă departamentele de kinetoterapie din cadrul universităților, există și o extindere în domeniul medicinei care se numește „Balneofiziokinetoterapie”. Aceasta ramură se ocupă cu recuperarea fizică în urma accidentelor sau intervențiilor chirurgicale.

Diferența dintre kinetoterapie și Balneofiziokinetoterapie nu este foarte mare, deoarece ambele se ocupă cu recuperarea fizică în urma unor evenimente traumatice. Kinetoterapia este o parte din medicină fizică care se ocupă cu mecanismele neuromusculare și articulare care asigură activitățile motrice ale omului, iar balneofiziokinetoterapie se preocupă cu recuperarea medicală cu ajutorul unor exerciții combinate cu o serie de tehnici și metode folosite în funcție de fiecare persoană tratată.

Taxe de studiu pentru studiul kinetoterapiei în România

Dacă alegi să studiezi kinetoterapia în România, atunci sigur te interesează și taxele pentru acest domeniu. Taxele diferă în funcție de țară din care vii. În unele cazuri, pentru cetățenii din statele UE, SEE și Confederația Elvețiană se aplică aceleași taxe că și cetățenilor români, iar pentru cetățenii din statele non-UE, fiind taxe diferite. Există și situația în care taxele pentru cetățenii români să fie separată de restul taxelor, iar cetățenii statelor UE, SEE, non-UE și ai Confederației Elvețiene vor beneficia de taxe asemănătoare sau chiar diferite.

Sumele estimative pentru a studia kinetoterapia în România la universitățile de top variază între 3.200 – 5.000 LEI și 2.000 – 3.500 EURO. Reține că aceste prețuri sunt estimative pentru tine și se pot schimba pentru fiecare an universitar.

Așadar, dacă ești hotărât să studiezi kinetoterapia în România, atunci nu ezită, cere-ne ajutorul! Noi te vom ajuta să descoperi care dintre universități este potrivită pentru tine.