Timișoara este un oraș situat în vestul României, în județul Timiș. Este cunoscut ca un important centru economic și cultural al țării, cu o mare comunitate de cetățeni români și străini. Se poate spune cu certitudine că este orașul cu cele mai multe clădiri declarate monumente, construite în diferite stiluri arhitecturale.
Timișoara a fost primul oraș european iluminat cu energie electrică și este cunoscut în lume ca „Orașul Grădină” datorită nenumăratelor sale parcuri, grădini publice și spații verzi.
Pentru a studia în România, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a fost înființată în 1962, fiind una dintre cele mai remarcabile instituții de învățământ superior din România, cu o istorie bogată. De-a lungul timpului, și-a consolidat reputația prin programe recunoscute la nivel internațional, cu accent pe educarea și formarea de noi studenți
Clasamentul Universității de Vest din Timișoara
Conform „US News & World Report”, în anul 2024, Universitatea de Vest din Tiișoara este clasată pe primul loc din lista universităților din Timișoara. Aceasta se clasifică și pe locul 7 în clasamentul universităților din România și pe locul 2 la nivel național pentru domeniul de „fizică”.
Universitatea de Vest din Timișoara se clasifică în clasamentul European pe locul 429. Pe clasamentul global, Universitatea de Vest din Timișoara se află pe locul 1205.
Se poate observa cum pozițiile din clasamentele naționale și globale ale Universității de Vest din Timișoara ocupă locuri favorabile, iar aceasta încearcă anual să își îmbunătățească performanțele pentru a crește în clasament.
Admiterea Universității de Vest din Timișoara
Admiterea la Universitatea de Vest din Timișoara diferă în funcție de programul de studiu ales și de facultate, dar ceea ce este neschimbat, indiferent de ce vei alege să studiezi, este faptul ca admiterea se va desfășura în două sesiuni diferite.
Pentru anul universitar 2024, prima perioadă de admitere începe pe data de 1 iulie, iar pentru a doua sesiune de admitere data începerii este pe 4 spetembrie. Termenul limită de aplicare la Universitatea de Vest din Timișoara, pentru cele două sesiuni este de 28 iulie, respectiv 15 sptembrie.
Probele de admitere diferă în funcție de facultatea aleasă, deoarece fiecare funcționează după un regulament propriu de organizare și desfășurare a admiterii. Facultățile își creează singure calendarul pentru sesiunile de admitere (perioada de înscriere,procesul de admitere, afișarea rezultatelor și confirmarea locului).
În general, probele pe care le vei susține la admitere vor fi fie examene teoretice (grilă sau răspuns liber) fie probe practice + notele examenului de bacalaureat. În unele cazuri acestea vor fi combinate, formând o examinare complexă.
Actele necesare pentru admiterea la fiecare facultate la programul de studii de licență, pentru studenții români și străini sunt următoarele: carte de identitate (pașaport sau alt act de identitate pentru cei care nu au cetățenie română), certificat de naștere, certificat de căsătorie (dacă este cazul), diploma de bacalaureat (sau o diplomă echivalentă cu aceasta), adeverință medicală și unde este cazul, o adeverință care să ateste parcurgerea unui alt program de studiu universitar de licență.
Pentru studiile universitare de master, documentele sunt asemănătoare, dar ce se adaugă sunt următoarele: diplomă de licență sau diplomă echivalentă cu aceasta, adeverință care atestă parcurgerea unui alt program de studii universitare de master.
Rata de acceptare la Universitatea de Vest din Timișoara
Rata de accetare la Universitatea de Vest din Timișoara este de peste 60%, acest procent demonstrând faptul că această universitate este selectivă. Acest aspect nu afectează numărul studenților străini din cadrul Universității de Vest din Timișoara, deoarece anual fac parte din familia UVT mai mult de 1.000 de studenți internaționali.
Dacă vei ține cont de termenul limită de aplicare la Universitatea de Vest din Timișoara și de condițiile de admitere, atunci vei putea sta fără griji pentru că cel mai probabil vei fi acceptat la Universitatea de Vest din Timișoara.
Facultățile Universității de Vest din Timișoara
În cadrul UVT poți alege una dintre ofertele de studiu la nivel de licență, master și doctorat, cu formele de învățământ: la zi, cu frecvență redusă și învățământ la distanță.
Iată mai jos o listă cu facultățile pe care le vei găsi în cadrul Universității de Vest din Timișoara:
- Facultatea de Drept;
- Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie;
- Facultatea de Litere, Istorie și Teologie;
- Facultatea de Sociologie și Psihologie;
- Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării;
- Facultatea de Arte și Design;
- Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor;
- Facultatea de Educație Fizică și Sport;
- Facultatea de Fizică;
- Facultatea de Matematică și Informatică;
- Facultatea de Muzică și Teatru.
Taxe de școlarizare Universitatea de Vest din Timișoara
România este țara recunoscută ca fiind cea mai accesibilă pentru studenții străini care vor să studieze în altă regiune decât cea natală, deoarece are taxe mici de școlarizare și de trai. Taxa de școlarizare la Universitatea de Vest din România variază în funcție de facultatea aleasă și programul universitar de studiu. Pentru programul de licență, taxele variază între 3.200 – 10.000 LEI. Taxa de școlarizare la Universitatea de Vest din Timișoara pentru programul universitar de master variază între 4.000 – 10.000 LEI, dar pentru studiile doctorale 6.500 – 8.500 LEI
Taxa de aplicare la Universitatea de Vest din Timișoara
Taxa de aplicare la Universitatea de Vest din Timișoara nu diferă față de restul universitășilor, aceasta variând în general între 100 – 300 LEI. La universitatea despre care vorbim noi, taxa de aplicare este de 200 LEI, care se aplică cetățenilor români, cât și cei ai statelor UE.
Taxa de aplicare la Universitatea de Vest din Timișoara pentru cetățenii NON-UE (taxa de procesare a dosarului) este de 75 EURO.
Taxa de școlarizare la Universitatea de Vest din Timișoara pentru studenții internaționali
Taxa de școlarizare la Universitatea de Vest din Timișoara pentru studenții internaționali, cetățeni NON-UE, taxa de școlarizare variază între 1.980 EURO – 8.850 EURO, în funcție de facultatea aleasă de tine.
Taxa de școlarizare la Universitatea de Vest din Timișoara pentru studenții internaționali, cetățenii UE, ai Spațiul Economic European (SEE) și din Confederația Elvețiană este aceași ca și a celor români. Dacă aceștia au o diplomă obținută în afara României, aceasta trebuie echivalată.
An pregătitor la Universitatea de Vest din Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara este una dintre instituțiile de învățământ superior din România acreditată să organizeze Anul Pregătitor de limba română. Acest curs este dedicat studenților străini care vor să se înscrie la un program de predare în limba română, dar nu au cunoștințele necesare.
Anul pregătitor la Universitatea de Vest din Timișoara urmează aceeași structură ca a unui an universitar și pregătește viitori studenți străini oferindu-le informații corelate cu profilul la care vor studia (anatomie, fizică, chimie, desen tehnic, etc) atâta timp cât programul de studiu este organizat în limba română. Pentru a beneficia de anul pregătitor, studenții trebui să plătească anumite taxe, precum taxa de înscriere, taxa de înmatriculare și taxa aferentă anului pregătitor.
Conform regulilor impuse de facultate, se consideră eligibile pentru programul pregătitor următoarele categorii de persoane:
- cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene (UE), din țările participante la Spațiul Economic European (SEE) și din Confederația Elvețiană – cei care posedă adeverința de recunoștere a studiilor eliberată de către „Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor” (CNRED) și au fost admiși la un program universitar cu predare în limba română, dar nu pot face dovada cunoșterii limbii române prin:
- acte de studii românești (diploma și certificate) sau acte de studii, situații școlare atestând cel puțin 4 ani de studii consecutive urmați, în limba română, într-o unitate școlară din sistemul național din România;
- certificate sau atestate de competență lingvistică de nivel minim B1, eliberate de instituțiile de învățământ superior acreditate din România care organizează anul pregătitor de limba română pentru cetățenii străini, de lectoratele de limbă, literatură, cultură și civilizație românească în universități din străinătate/ Institutul Limbii Române sau de Institutul Cultural Român.
- românii de pretutindeni: cei care nu cunosc limba română, dar sunt admiși la studiile universitare de licență, masterat și doctorat;
- cetățenii străini din state terțe în raport cu UE: cei care nu au cetățenie română sau cetățenia altui stat membru al UE, al Spațiului Economic European (SEE) sau al Confederației Elvețiene, dar și cetățenii care solicită sau au dobândit o formă de protecție în România, cetățenii străini posesori ai unui permis de ședere în România);
- cetățenii străini bursieri ai Statului Român.
Facilitățile studenților la Universitatea de Vest din Timișoara
Universitatea le oferă studenților multiple oportunități și facilități pentru a se dezvolta pe plan educațional, cât și pe plan social și personal. Principalele facilități de care te vei bucura în cadrul universității sunt:
- cazarea într-unul din căminele dotate cu internet, cablu TV, mașini de spălat, uscătorie și bucătărie;
- bursele, care sunt împărțite pe mai multe categorii: burse pentru excelență olimpică sau internațională, burse de performanță sportivă, burse sociale speciale, burse de performanță academică, etc.
- reduceri pentru transportul feroviar de 50%, reduceri de 75% pentru intrarea la muzee, concerte, film și alte activități culturale sau sportive;
- transportul în comun este gratuit (pe baza legitimației de student);
- tabere studențești;
- asistență medicală gratuită în cadrul Policlinicii Studențești;
- bază sportivă a universității;
- acces gratuit la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”;
- șansa de a participa la programul Erasmus+ .
Urmând cursurile acestei universități, vei avea garantat parte de ajutor pentru a-ți dezvolta calitățile profesionale prin programe de voluntariat (ONG-uri). De asemenea ai șansa să participi la internship-uri, stagii de practică sau chiar să aplici la un job in cadrul domeniului tău de specializare.
Universitatea de Vest din Timișoara este un mediu dinamic si încurajator pentru proaspeții studenți, care sunt gata să își descopere talentele profesionale.
Dacă simți că această universitate este potrivită pentru tine, nu sta pe gânduri și lasă-ne să te ajutăm!